Yoga för själen

Vi människor lever hektiska liv med alldeles för många krav på oss själva. Vi skall ha en bra och framgångsrikt karriär, vi skall vara bra föräldrar, söner och döttrar, vi skall vara vältränade och se bra ut. Ingen på denna planet är perfekt men vi strävar efter det perfekta livet. För att kunna klara av livet gäller det att ha balans och harmoni, och enligt många kan man få detta med hjälp av yoga.

Yoga är inte enbart fysiska ställningar, utan ett effektivt verktyg för att skapa balans mellan kropp och själ. Forskning visar att yoga även kan förebygga vissa sjukdomar. Träningsformen är ett system av övningar och handlingar, där man med hjälp av fysiska ställningar, andningsövningar, avslappning samt koncentrations- och meditationstekniker skapar balans och sinnesro mellan kropp och själ. Yoga kan leda till medvetenhet och ökad flexibilitet och styrka. Att vara medveten innebär att man lever i nuet och att alla ens sinnen är medvetna om vad som sker och händer. Genom regelbunden yogaträning ökar man sin förmåga att lyssna inåt och ökar medvetenheten om vad som händer i kroppen och sinnet. Det finns många olika typer av yoga till exempel Bikram, Hatha, Astanga och Iyengar. Syftet med yoga, förutom att uppnå inre balans och harmoni, är att uppnå och försöka bibehålla en ökad medvetenhet, att man skall upptäcka den individ man så att man kan uppnå sin fulla potential.

Yoga för kropp och själ

Yoga och dess historia

Arkeologiska fynd i norra Indien visar att Yoga existerade och utövades redan 3000 f.kr. och kan idag delas in i olika perioder. Startpunkten för den moderna yogan är år 1893 och den inleddes med att den indiske gurun Swami Vivekananda besökte religionsparlamentet i Chicago. Därefter sprider sig yogan från Indien till USA och lärs ut av lärare till alla som kan betala för en yogakurs. Att denna urgamla teknik, yoga, lever och utövas än idag beror på att den är effektiv och har genom historien hjälpt många att finna ro, balans och harmoni i livet. Varför inte prova en beprövad och lyckad metod.